Hoeveel uren slaap heeft mijn baby nodig?
Hoeveel slaap heeft je baby nodig?
Hoeveel slaap je baby nodig heeft is individueel bepaald. Elke baby is anders en heeft ook zijn eigen slaapritme. Het ene kindje heeft meer slaap nodig dan het andere en elk kind heeft zijn eigen manier om dit duidelijk te maken. Ga je dus zeker niet spiegelen aan anderen! Je leert dat na een tijdje vanzelf herkennen.
Hoeveel slaap heeft een baby in het algemeen nodig?
Een pasgeboren baby slaapt het grootste gedeelte van de tijd. Hij heeft nog geen besef van dag en nacht en zal gedurende de hele dag en nacht periodes hebben van slaap die afgewisseld worden met wakker worden omdat hij honger heeft.
Pas na enkele weken krijgt hij zijn eigen slaapritme en blijft je baby ook wat langer wakker in de dag en zullen ze ‘s nachts ook wat dieper gaan slapen. Dit is echter geen garantie op “doorslapen”. Iedere baby is anders en er bestaat nu eenmaal geen “gouden tip” tot doorslapen.
Na een maand of vijf gaat je kleintje gemiddeld zo een acht tot tien uur slapen ‘s nachts en vier à vijf uur in de dag, één dutje ‘s ochtends en ééntje ‘s middags.
Wat zijn de signalen als een baby wil slapen?
Begint je baby te gapen, heeft hij roze wangen, grijpt hij naar zijn oortjes, wrijft hij in zijn oogjes, is hij sloom en suf, gaat hij vaker (om)vallen en zich meer stoten, heeft hij een jengelend huiltje, dan is het bedtijd!
Hoeveel slaap ze nodig hebben is individueel bepaald, maar doorslapen is iets anders…
Doorslapen wordt genoemd als je baby vijf uren onafgebroken slaapt. Maar als je dat telt van middernacht tot vijf uur ‘s morgens dan is je nacht eigenlijk nog onderbroken, want zeg nu zelf, opstaan om vijf uur is wel heel vroeg.
Er zijn kleintjes die na enkele dagen of weken al doorslapen maar ze zijn met weinigen. Toch moet je bij deze baby’s opletten en ze zeker na maximum acht uren slaap wakker maken omdat anders hun bloedsuikerspiegel te laag zakt.
Vooraleer je bepaalde tips van vrienden of familie gaat uitproberen, moet je wel eerst zeker zijn dat je baby gezond is. Een kleintje dat huilt kan dit ook doen omdat hij honger heeft, omdat er hem iets irriteert zoals een knopje van een pyjama of omdat hij ziek is.
Soms kan de baby ook onrustige nachten hebben, zeker rond negen maanden, dan beginnen ze voor het eerst te dromen. Zeker als ze bepaalde dingen hebben meegemaakt die dag zoals kruipen, veel lawaai door verbouwingen,etc.
Eén ding staat echter als een paal boven water, er komt een dag dat je baby zal doorslapen! Wanneer? Daar kan enkel je baby een antwoord op geven.