Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Is op de buik slapen werkelijk zo slecht voor een baby?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Is slapen op zijn buik slecht voor mijn baby?

Op de buik slapen is typisch voor een baby. Het is typische slaap houding van een kleine baby, poep in de lucht en hoofdje op het kussen, een schattig zicht! Toch moeten we ook het gevaar van het op de buik slapen van een baby niet onderschatten.

Een baby slaapt veel, niet alleen ‘s nachts maar ook overdag. De houding van je kleintje is daarbij wel belangrijk. Een baby die op zijn buik slaapt heeft veel meer kans op wiegendood dan een kindje dat op zijn rug slaapt. Leg daarom je baby vanaf de geboorte in rugligging om te slapen, dit om wiegendood te vermijden.

Ook de zijligging wordt afgeraden omdat je baby vanaf twee weken al zichzelf kan draaien vanaf de zij op de buik. Een babyslaapzak kan dit helpen voorkomen.


Wat is het gevaar als je baby op zijn buik slaapt?

Bij een buikslaper is er een verhoogde kans op wiegendood, dit blijkt uit veelvuldig onderzoek bij jonge baby’s.

In deze houding is er het meeste risico dat je kleintje onder of tegen een deken komt te liggen. Er ontstaat zo ook scheefgroei van het hoofdje omdat hij een voorkeurskant heeft waar hij heen draait met zijn hoofdje.


Wanneer mag je baby wel op zijn buik slapen?

Kan je baby,zo rond zijn vijf maanden, zich heel gemakkelijk van buik naar rug en andersom draaien, dan kan je hem zelf laten bepalen of hij een rugslaper of een buikslaper wordt. Er tegenin blijven gaan is dan niet echt meer zinvol. Je moet wel nagaan of het bedje veilig is.

Het is wel goed om je baby regelmatig op zijn buikje te leggen als hij wakker is en je erbij bent, zonder je toezicht is dit anders ook af te raden. Als je je baby enkele malen per week een kwartiertje laat oefenen, is dit enorm goed voor zijn motorische ontwikkeling, zijn nekspieren gaat zich dan ook veel beter ontwikkelen.


Mijn baby slaapt alleen als hij op zijn buik kan slapen!

Toch zijn er baby’s die geen rust vinden voor ze op hun buik in slaap vallen. Hoe dikwijls je ze opnieuw op hun rugje legt, telkens opnieuw zul je je buikslaper terugvinden.

Ze huilen altijd opnieuw, maar leg je ze op hun buikje, vallen ze steevast in slaap! Dit is een van de kenmerken van een huilbaby.

Het is nu aan jou of je hierin meegaat met je baby of er tegenin gaat. Soms krijgt de vermoeidheid de overhand en geef je toe aan de buikslaper. En inderdaad, dit kan in sommige gevallen de “doorslaapremedie” bij uitstek zijn.

 

Andere artikelen
Top van de pagina