Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Het verband tussen huilbaby's en refluxproblemen

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Huilbaby met reflux: wat zijn de oorzaken.

Een huilbaby veroorzaakt door een reflux is een veel voorkomend verschijnsel. In verreweg de meeste gevallen is het niet ernstig en verdwijnen de klachten vanzelf.

Bij een huilbaby met reflux stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm. Reflux kan ook ontstaan door te druk om te gaan met uw kindje, vlak na het voeden. In het algemeen verdwijnt de reflux wanneer het kind zijn eerste stappen zet. Reflux heeft geen invloed op de gewichtscurve of de eetlust van de baby.

Een andere mogelijke voor de hand liggende oorzaak is voedselallergie. Tenslotte is een vernauwing in de slokdarm ook een mogelijke oorzaak


Een huilbaby met reflux : verschillende vormen van reflux

Reflux bij een huilbaby kan op verschillende manieren voorkomen.

Bij de “gewone reflux” spuugt de baby regelmatig. Bij de “verborgen reflux” komt de maaginhoud ook omhoog, maar de baby spuugt hem niet uit. De maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Op die manier herkauwen sommige baby’s hun voeding.

In literatuur wordt eveneens het onderscheid gemaakt tussen “ongecompliceerde reflux” die de meest voorkomende vorm van reflux is. De klachten bestaan uit het regelmatig teruggeven van (soms grote hoeveelheden) voeding. Als uw kindje hier verder geen last van lijkt te hebben en goed groeit, is behandeling meestal niet nodig. Bij “gecompliceerde reflux” raakt de slokdarm geïrriteerd en op den duur ontstoken als gevolg van het omhoog stromen van de maaginhoud. Dit veroorzaakt pijnklachten bij uw kindje. Deze kinderen huilen vaak veel, zijn snel geïrriteerd en slapen slecht. Soms ontstaan ook slikklachten en bloed spugen. Doordat de ontsteking pijnlijk kan zijn, eten baby’s met deze vorm van reflux vaak slecht. Hier kan dus een groeiachterstand of gewichtsverlies wel degelijk ontstaan. Gecompliceerde reflux moet behandeld worden met medicijnen.

Bij “atypische reflux” tenslotte, hebben deze baby’s, behalve de normale refluxklachten ook hele andere klachten. Dat komt doordat bij huilbaby’s met atypische reflux de maaginhoud in de luchtwegen terechtkomt. Klachten die daardoor kunnen ontstaan zijn: problemen met de ademhaling, bronchitis, astma, keelontsteking en apneu. Apneu is het plotseling tijdelijk wegvallen van de ademhaling. Deze vorm van reflux bij huilbaby’s komt niet vaak voor.


Een huilbaby met reflux : de symptomen.

Er wordt geschat dat tussen 40 en 60 percent van alle pasgeboren kinderen in een bepaalde mate last hebben van reflux. De oorzaak van huilbaby’s met reflux zou voor 75 percent de bevalling zijn. Reflux bij huilbaby’s komen vaker voor bij te vroeg geboren baby’s.

Volgende tekenen voor een huilbaby met reflux treden onder meer op, vaak uren na de voeding: huilen, gulzig eten, regelmatig de tong uitsteken, bijna steeds een voorkeurshouding hebben, niet graag geknuffeld worden, vaak verkouden. Bij niet behandelen zal de huilbaby met reflux, door het feit dat de spieren steviger worden, deze na ongeveer een jaar kwijt geraken.


Een huilbaby met reflux : behandelingen.

De zogezegde onschuldige oprispingen of boeren bij een baby met reflux zullen met een dieet behandeld worden. U kan de melk in de zuigfles verdikken en u zal erop letten niet te vroegtijdig fruitsappen en granen toe te dienen. Tijdens het voeden, de huilbaby met reflux niet teveel klinken en waak erop dat het debiet van de fopspeen correct is (niet te snel, noch te traag) en hou nadien uw baby met reflux in de kalmte en stevig recht in uw armen.

Soms zijn medicijnen nuttig voor het verstevigen van de spiertonus van de slokdarm en de maag. Bovendien betekenen gastrische beschermingen na de maaltijd toegediend, een beschermende factor van het slijmvlies van het verteringsstelsel.

Osteopathische behandelingen kunnen eveneens helpen bij huilbaby’s met reflux.