Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Peuters en slapen: wat extra informatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Mijn peuter wil niet slapen

Indien je peuter niet wil slapen kan dat voor heel wat problemen zorgen. Denk zeker niet dat alleen baby’s je s’nachts wakker houden, ook peuters kunnen er wat van om niet te willen slapen! Ook zij hebben soms immers problemen met doorslapen.

Enge dromen van monsters onder het bed, fel protesteren om naar bed te gaan, blijven zeuren dat hij dorst heeft of naar het toilet moet, je maakt het allemaal mee als ouder van een peuter die het niet ziet zitten om te gaan slapen.


Zijn er tips om mijn peuter die niet wil slapen te helpen?

Peuters kunnen enorm veel energie van je vergen als het op slapen aankomt. Ze hebben nogal eens moeite om opnieuw zelfstandig in slaap te raken en dan is mama of pap hun reddende engel. Je peuter gaat je roepen of begint te wenen of komt zelfs uit bed. Soms kruipt je peuter gewoon bij jou in bed!

Het gebruik van een bepaalde methode kan een uitkomst bieden voor je peuter die niet wil slapen. De enige maar zeer belangrijke regel hierin is wel consequent te blijven en vol te houden! Je aanpak moet je zeker een paar weken volhouden en daarin zal je ongetwijfeld periodes meemaken waar het echt niet schijnt te lukken. Volhouden, luidt dan de boodschap want een tegenslag betekent eigenlijk dat een gewoonte aan het veranderen is. Je bent dus op de goede weg!

Eén van deze methodes is de “wekker-methode”. Na het vaste ritueel van je peuter, zeg je je kleintje welterusten, geeft hem een nachtzoen en vertelt hem dat je na vijf minuutjes nog even komt kijken. Je kunt dan bv. samen een wekkertje zetten. Huilt je peuter toch, verlaat dan toch zijn kamer!

Na vijf minuten ga je opnieuw naar je kleintje en eventueel troost je hem kort maar je laat hem in zijn bedje. Is hij uit zijn bedje gekomen, dan leg je hem er opnieuw in want consequent zijn is nu de boodschap! Ga zeker niet in op zijn vraag om nog één verhaaltje te lezen of om iets te drinken als hij voor het slapengaan gedronken heeft.

Herhaal opnieuw je slaapritueel van welterusten zeggen, nachtzoen en hem te zeggen dat je nu binnen tien minuutjes komt kijken. Dit doe je nu tot je kleintje in slaap valt, maar de eerste avond verleng je de periode niet meer dan tien minuten.

De tweede avond doe je hetzelfde maar nu maak je de periodes wat langer, vijf minuutjes, tien minuutjes en vijftien minuutjes als maximumtijd.

De derde avond identiek hetzelfde maar nu met de maximum tijd van twintig minuutjes.

Maak zeker niet de fout om bij een peuter die niet wil slapen, te lang weg te blijven. Twintig minuten is echt wel het maximum. Langer zou je kleintje kunnen overstuur maken en dan is slapen helemaal niet meer aan de orde.

Ook de “stap-voor-stap”-methode kan een positief resultaat geven als je peuter niet wil slapen.

De eerste avond ga je naast het bedje van je kleintje zitten totdat hij in slaap valt, de tweede avond ga je iets verder van zijn bedje vandaan zitten. Zeker niet ingaan op zijn vraag naar verhaaltjes of zijn wens om iets te drinken als je zeker weet dat het niet van dorst is.

De volgende avonden ga je verder en verder van het bedje vandaan zitten. Wanneer je uiteindelijk aan de deur bent beland, laat je ze de volgende dag open en blijf je op dezelfde verdieping wat “rommelen.” Op deze manier leert je peuter zelf inslapen maar weet hij dat je in de buurt bent.