Welke slaapgewoontes heeft een kind van twee jaar?
Hoe gaat het slapen bij een kind van 2 jaar?
Je kind van 2 jaar heeft een grote fantasie en dit kan soms zijn slapen beïnvloeden. Zelf ziet hij nog niet echt het verschil tussen werkelijkheid en zijn inbeelding. Doorslapen wordt zo soms een probleem.
Zijn slaapbehoefte zal ook verminderen, ook al hangt dit af van kind tot kind. Sommige peuters hebben veel slaap nodig, anderen zijn “kleine slapers.” Ook het in slaap vallen verandert, het duurt nu langer voor je kind inslaapt, maar de slaap wordt dieper, zeker in het begin van de nacht.
Welke problemen kunnen er zijn bij het slapen bij een kind van 2 jaar?
Door de levendige fantasie van je kind, kan hij ‘s nachts last krijgen van nare dromen. Hij ziet krokodillen onder het bed, is bang van spoken welke in zijn beleving echt zijn!
Een nachtlampje kan hierbij al een grote hulp zijn, maar je kan ook meegaan in zijn fantasie en samen de enge beesten verslaan en daarna nog even zijn kamer te doorzoeken.
Ook het lezen van boekjes over bang zijn kan soms de slaapproblemen bij een kind van twee jaar helpen. Ze voelen zich dan begrepen en krijgen een veiliger gevoel.
Het is ook belangrijk om je kind gerust te stellen als hij ‘s nachts al dromend wakker wordt. Het heeft zeker geen zin om er tegen in te gaan, je maakt je peuter alleen maar overstuur en dan komt er van slapen helemaal niets meer in huis.
Een ander probleem die zich kan voordoen bij het slapen gaan is het “uittesten” hoever hij kan gaan, als het ware “grenzen aftasten”. Plots wil je peuter niet meer naar bed. Dit komt omdat je kind op de leeftijd van twee jaar een eigen wil ontwikkelt!
Om dit zo goed mogelijk op te lossen mag je je vaste ritueel zeker niet laten varen. Die vaste volgorde die je kind nu kent is voor hem een houvast voor het slapen gaan. Hij zal natuurlijk wel testen in hoeverre jij er zult van afstappen. De boodschap hier luidt dus: consequent zijn, geen vragen stellen waarop je kind “neen” kan zeggen.
Hoe eerder je peuter door heeft tot waar de “grenzen” gaan, hoe sneller het slaapprobleem is opgelost!
Ook na een ziekteperiode kan het slapen bij een kind van twee jaar moeilijker worden. Misschien heb je hem in bed genomen tijdens zijn ziek zijn. Dit afleren is niet gemakkelijk! Vertel hem daarom voor het slapen gaan dat hij nu genezen is en dat hij opnieuw in zijn eigen bedje moet slapen. Het zal enige moeite kosten, ook van jouw kant. Je zal je kind steeds opnieuw moeten terugleggen wanneer hij bij jou in bed kruipt. Wees ook hier consequent in en je merkt na een tijdje dat je kind het aanvaard en terug leert in zijn eigen bedje slapen.