De kenmerken van een huilbaby zijn velerlei.
Kenmerken van een huilbaby zijn onder meer dat tijdens het huilen het kindje vaak wilde bewegingen maakt. Het trappelt met zijn armen en beentjes. Verder strekt het zijn ruggetje ook helemaal krom.
Tijdens het rondjes lopen valt de baby meestal wel in slaap, om weer te gaan krijsen zodra hij wordt neergelegd. Het is heel zielig om te horen hoe overstuur een huilbaby is. Juist door dat overstuur zijn is het moeilijk om te horen wat er aan de hand is. Een ander kenmerk van een huilbaby is dat de baby erg schrikachtig isHet minste geluid veroorzaakt een heftige schrikreactie waardoor de baby luid schreeuwend wakker wordt.
Bijkomende kenmerken van een huilbaby
Een huilbaby wil niet alleen in zijn bed. De baby zit slecht in zijn velletje en voelt zich in de nabijheid van de ouders meer op zijn gemak.
Een kenmerk van een huilbaby is dat hij of zij niet ‘communicatief’ huilt. Hij huilt of krijst altijd op dezelfde toon. Daardoor is niet te horen of de baby honger heeft, slaperig of boos is.
Het is moeilijk te bepalen of de baby honger heeft. Wanneer je met de vinger over zijn wangetje aait, het hoofdje van het kindje naar de vinger toe draait en de mond open doet om te willen gaan zuigen, dan kan dat een teken van honger zijn.
De meeste baby's zijn het rustigst als ze op de buik op de onderarm van de ouder liggen en zo rond gedragen worden.
Kenmerken van een huilbaby : overgevoeligheid voor prikkels
Wanneer een baby moe wordt sluit hij zich van nature af voor alle indrukken om hem heen. Soms zelfs merkbaar door het hoofdje letterlijk af te wenden en het contact te verbreken.
Huilbaby's kunnen zich evenwel niet afsluiten en alle indrukken komen daardoor ongefilterd binnen. Geluiden, geuren, beweging, indrukken, contact... alles. Overprikkeling is het gevolg en alleen met huilen kan je baby aangeven dat hij zich niet prettig voelt.
Dit geldt ook voor de overspannen rug- en beenspieren, waardoor de baby al stevig op de benen staat. Natuurlijk ondersteund door een van de ouders.
Babymassage of de baby in het bad doen kan voor veel baby’s met de kenmerken van een huilbaby een ramp zijn. Dit zijn weer extra prikkels terwijl de baby al overprikkeld is.
Een ander kenmerk van een huilbaby is dat ze dikwijls hoofdpijn hebben. De baby ligt dan ook graag met de schedel ergens tegen aan. Hierdoor kruipen veel huilbaby's dan ook door het bedje heen tot ze ergens contact hebben gemaakt met een weerstand. Een spijltje of de bovenkant van het ledikantje bijvoorbeeld.
Verder is de buik van de baby erg hard.
Een prikkelbare baby raakt sneller vermoeid, waardoor hij slechter zal slapen, meer gaat huilen en nog vermoeider raakt, ook hier zie je een vicieuze cirkel.
Kenmerken van een huilbaby : de lichamelijke reacties
Bij deze kenmerken van een huilbaby zijn de oogjes van de baby naar boven gericht zonder iemand aan te kijken. Het hoofdje ligt vaak extreem ver naar achter. De baby is in de meeste gevallen overstrekt.
De romp ligt in een banaan - of komma vorm. De rug is moeilijk te buigen. Vaak een voorkeurshouding, waar de baby moeilijk uit te krijgen is. Een poging om de baby recht te leggen, leidt tot heftige protesten.
Ligt de baby op de rug met de beentjes naar je toe, dan kost het veel moeite om de benen te strekken en te buigen. Het lukt ook niet om de baby zo op te rollen, dat de knieën bij de schouders komen: Daardoor kost een luier verwisselen ook veel moeite.
Het bekken kan niet onafhankelijk van de ribbenkast gedraaid worden. Heupen, schouders en oren blijven constant in het frontale vlak. De baby draait als een paaltje.
De kenmerken van een huilbaby : een samenvatting
Kenmerken van een huilbaby leveren dus over het algemeen erg actieve, wat onrustige, overbeweeglijke, schrikachtige en snel geprikkelde baby's. Wanneer er geen doorbraak mogelijk lijkt in de eindeloze cyclus van huilen-troosten-niet slapen, wat moet je dan nog verzinnen?
Jouw aanwezigheid - je geur, je stem, je hartslag, je warmte - zijn een troost. Een baby is nu eenmaal gebaat bij een veilige hechting. Wanneer jij echter op bent van vermoeidheid, helemaal gestrest rond loopt en/of zelf overprikkeld bent, dan voelt jouw kindje dit haarscherp aan en zal het opnieuw prikkelbaar en ontroostbaar zijn.